Συστήματα διαλογής στα ΤΕΠ – Σύστημα Carepoi

Συστήματα διαλογής στα ΤΕΠ – Σύστημα Carepoi

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ

Η έννοια της διαλογής (triage) χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε καιρούς πολέμου προκειμένου να διευκολυνθεί η γρήγορη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατανάλωση των λιγοστών διαθέσιμων πόρων στην ιατρική περίθαλψη τραυματισμένων στρατιωτών, με σκοπό τη διάσωση όσον το δυνατόν περισσότερων. Αργότερα, όταν η αύξηση του αριθμού των ασθενών που προσέρχονταν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων υπερέβη τις δυνατότητές τους, από πλευράς στελέχωσης, διαθέσιμων κλινών, εξοπλισμού και γενικά υποδομής και παρατηρήθηκε το πρόβλημα της συμφόρησης (ΕD saturation), εισήχθη επίσημα η διεργασία της διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ως άμεση αντίδραση με σκοπό την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

ΣΚΟΠΟΣ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ

Ο σκοπός ενός συστήματος διαλογής είναι να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο και η ποιότητα της φροντίδας που  παραδίδεται στην κοινότητα είναι ανάλογη με αντικειμενικά κλινικά κριτήρια, παρά διοικητική ή οργανωτική ανάγκη.

Με τον τρόπο αυτό, τυποποιημένα συστήματα διαλογής αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου και μπορεί να διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλο τον πληθυσμό.

Η χρήση ενός τυποποιημένου συστήματος διαλογής διευκολύνει τη βελτίωση της ποιότητας  γιατί επιτρέπει  συγκρίσεις των βασικών δεικτών.)

 απόδοσης (δηλαδή το χρόνο-προς-θεραπεία κατά κατηγορία διαλογής) τόσο εντός, όσο και μεταξύ των EDS.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΗΣ

Αν και συστήματα διαλογής σε όλο τον κόσμο, λειτουργούν με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους, μοιράζονται τα ακόλουθα σημαντικά χαρακτηριστικά:

  • Ένα ενιαίο σημείο εισόδου για όλες τους εισερχόμενους ασθενείς (περιπατητικούς και μη περιπατητικούς), έτσι ώστε να όλοι οι ασθενείς να υποβάλλονται στην ίδια διαδικασία αξιολόγησης.
  • Ένα φυσικό περιβάλλον που είναι κατάλληλο για την ανάληψη μιας σύντομης αξιολόγησης. Χρειάζεται να περιλαμβάνει την εύκολη πρόσβαση για τους ασθενείς που εξισορροπεί την κλινικό έργο, την ασφάλεια και διοικητικές απαιτήσεις, καθώς και η διαθεσιμότητα εξοπλισμού πρώτων βοηθειών και εγκαταστάσεις ατομικής φροντίδας.
  • Ένα οργανωμένο σύστημα επεξεργασίας των ασθενών που επιτρέπει την εύκολη ροή των πληροφοριών ασθενούς από το σημείο της διαλογής μέσα στα EDς για αξιολόγηση, επεξεργασία και διάθεση.
  • Έγκαιρα στοιχεία για τα επίπεδα δραστηριότητας EDς, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων για την κοινοποίηση στην υπηρεσία της εισερχόμενων ασθενών από ασθενοφόρο και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

CAREPOI ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ

Το CAREPOI είναι ένα καινοτόμο σύστημα που παρέχει σε πραγματικό χρόνο ολοκληρωμένη υβριδική διαλογή (Προνοσοκομειακή, Νοσοκομειακή, Διαλογή σε μαζικά συμβάντα, Διαλογή στο πεδίο της
μάχης) διαμέσου διασυνδεμένων υπηρεσιών α) ιατρικού φακέλου, β) κρυπτογραφημένων βιντεοσυνεδριών ιατρών-ασθενή ή επαγγελματία υγείας-ασθενή, γ) τηλεμετρίας βιοσημάτων και δ) τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ιατροί και οι νοσηλευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα CAREPOI™ για να εντοπίζουν γρήγορα τους ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ή πάσχουν από νόσους που μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα σε απειλητικές για τη ζωή τους.

Μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά, χρησιμοποιώντας τα POI (σταθμούς τηλεμετρίας) για πραγματικές εξετάσεις, ή σε μόλις ένα λεπτό, εισάγοντας δεδομένα από εξωτερικές πηγές, το σύστημα μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια 96% τους ασθενείς που χρειάζονται άμεση ιατρική παρέμβαση.